Hoe haal je nog goede rendementen met vastgoed? Is vastgoed überhaupt nog wel interessant om te investeren? In wat voor soort panden zou jij nu investeren? Hoe ga je om met de verduurzamingseisen die steeds meer op ons bord komen? En hoe zorg je ervoor dat je een beleggingspand dan toch nog rendabel kan exploiteren? Moeten we nog wel in Nederland investeren of kunnen we niet beter naar het buitenland gaan?
Dit zijn toch wel de meest gehoorde vragen die aan mij de afgelopen paar maanden gesteld zijn. Er zijn momenteel veel ontwikkelingen in vastgoedland. Dat zorgt ervoor dat een groot aantal beleggers ook zenuwachtig wordt en niet meer goed weet wat ze moeten doen. Moeten ze nog in vastgoed beleggen of schuiven ze naar een andere assetclass? Aandelen, crypto, edelmetalen? Zelf investeer ik van mijn ontvangen huur weer een groot deel in andere assets. Welke assets ik moet hebben leer ik veel over via de website en discord van The Financial Hub.
Onzekerheid bij beleggers
Moeten ze hun huidige portefeuille gedeeltelijk of zelfs helemaal gaan verkopen nu de prijzen nog redelijk hoog zijn? Hoe ver loopt de rente nog op? En wat heeft dat voor gevolgen als je straks moet gaan herfinancieren omdat je rentevaste periode afloopt. En wanneer wordt er meer duidelijk over alle plannen van minister Hugo de Jonge? In het voorjaar heeft hij wat geroepen, onder andere over het optrekken van de liberalisatiegrens en het laten vervallen van de middenhuur. Maar duidelijke kaders en nadere uitleg heeft hij helaas niet gegeven.
Uitstel van investeringen
Dit alles zorgt ervoor dat er veel onzekerheid in de markt zit. Onzekerheid over waar we precies naartoe gaan. En wat de overheid voor ons als beleggers in petto heeft. Dit resulteert in een afwachtende houding bij beleggers. Die wachten liever nog een paar maanden. Tot er meer richting in de markt is voor ze een investering doen. Meer duidelijkheid over de nieuwe plannen omtrent de middenhuur. En meer duidelijkheid over de ontwikkelingen van de rente op de kapitaalmarkten. Hoe ontwikkelen de energieprijzen zich verder? En wat gebeurt er met de kosten voor bouwmaterialen? En welke fiscale wijzigingen in box 2 en 3 komen eraan?

Investeren voor extra cashflow
Het is eigenlijk heel simpel. Je maakt als belegger altijd een rendementsberekening. Daarbij houdt je overal rekening mee. Uiteindelijk komt er onder aan de streep een bepaald getal of percentage uit. Het is, vind ik, heel normaal dat je als belegger een positief resultaat wil behalen op je belegging. Veel vastgoedbeleggers hebben geïnvesteerd in vastgoed. Bijvoorbeeld om een aanvulling op hun pensioen op te bouwen, een extra financiële buffer te creëren. Of als ‘verzekering bij arbeidsongeschiktheid’ omdat men ZZP’er is.
Een positief resultaat betekent kort door de bocht dat er minder uitgaven zijn dan er aan huurinkomsten binnen komen. En ongeacht waar je in investeert, maar elke investeerder zoekt een positief rendement. Als je namelijk belegt in edelmetalen, aandelen of crypto doe je dat ook omdat je er een positief rendement uit wil halen. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zei: ‘Ik beleg in aandelen omdat ik een negatief rendement wil behalen’. Je mag dus geld verdienen aan het verhuren van je pand! Je zorgt er namelijk ook voor dat iemand een fijne woonruimte heeft en een dak boven zijn hoofd.
Nog steeds goede deals
Dat er nu veel onzekerheid in de markt zit is duidelijk. Echter zijn er ook nog steeds goede deals te vinden! Wat zijn nu dan de interessante projecten en waar zou je nu dan in moeten investeren? Hoe beperk je het risico dat je straks verplicht een lagere huur moet vragen als Hugo de Jonge zijn plannen doorzet? En dat je daardoor een negatief exploitatieresultaat zou krijgen? En hoe vind je nu dan toch die interessante panden?
Vastgoed Masterminddag
Wil jij ook goede rendementen maken met vastgoed? En een antwoord op al deze vragen? Zorg dan dat je aanwezig bent op de Vastgoed Masterminddag die De Vastgoedbegeleider op zaterdag 1 oktober organiseert in Lieshout. Op deze dag zullen een aantal zeer ervaren gastsprekers ingaan op de huidige marktomstandigheden. Zij delen hun visie door te vertellen waar zij nog kansen zien om een gezonde vastgoedportefeuille op te bouwen.

Tijdens deze dag zal jij je netwerk uitbreiden en nieuwe beleggers leren kennen. Fiscalist en vastgoedbelegger Izaak Koppejan zal de plannen van Prinsjesdag bespreken. Moet je nu nog in box 3 beleggen of toch beter in box 2? En waarom maak je die keuze?

En beleggingsexpert en voorheen taxateur en makelaar Robbie van den Oetelaar zal meer vertellen over zijn nieuw te introduceren vastgoedapp. Deze app zal later dit jaar het levenslicht zien. De app maakt het voor beleggers makkelijker om goede deals te vinden. En zo goede rendementen met vastgoed te maken.

Verder zal mindsetexpert Edwin Hansema zijn ervaringen wederom delen. De afgelopen maanden heeft hij veel vastgoedbeleggers gesproken. Tijdens deze gesprek heeft hij onderzocht waarom de ene vastgoedbelegger wel een succesvolle portefeuille weet op te bouwen. En waarom de andere belegger maar niet veel verder lijkt te komen. Op deze dag zal hij ons leren hoe jij deze ingrediënten ook succesvol kunt implementeren.

Waar liggen de kansen?
Michel Klaassen van PBOV zal je meer vertellen over de mogelijkheden die er nu juist wel zijn om een rendabele portefeuille op te bouwen. Als eigenaar van een bouwkundig adviesbureau, en zelf tevens vastgoedbelegger, zit hij middenin de materie en weet hij als geen ander waar de kansen van dit moment liggen! Hoe zorg je er nu voor dat je rendabele projecten vindt en ontwikkelt? En dat je daarmee een gezonde ROI haalt, ondanks alle plannen van De Jonge?
Wil jij graag leren en weten wat je nu moet doen om een gezonde portefeuille op te bouwen en goede rendementen te maken met vastgoed? Zorg dan dat je aanwezig bent op de Vastgoed Masterminddag van 1 oktober.
Tickets bestel je hier.