Beleggers betalen de rekening?

Gaan beleggers de rekening betalen? De afgelopen maanden zijn er regelmatig nieuwe plannen naar buiten gebracht door politiek Den Haag waarbij met name vastgoedbeleggers mogelijk flink meer belasting moeten gaan betalen. De politiek heeft extra inkomsten nodig en lijkt die vooral te willen halen bij de meer vermogenden, waaronder vastgoedbeleggers. Beleggers betalen de rekening?

Hoe heet wordt de soep nu werkelijk gegeten? En moet je er nu al rekening mee gaan houden aangezien het vooralsnog gaat om plannen en nog geen aangenomen wetswijzigingen. De ene belegger schiet in de stress-modus waar de andere belegger rustig afwacht tot er meer duidelijkheid komt.

Actie ondernemen of afwachten?
Zelf hoor ik ook bij de laatste categorie. Zolang de wetgeving nog niet is aangenomen in zowel de Eerste als Tweede kamer is er nog geen wijziging. Je kan dan nu wel gaan reageren op voorgenomen plannen, maar dan reageer je vooral vanuit angst. Angst voor de gevolgen van plannen waarvan nog niet precies bekend is hoe ze eruit gaan zien en wat de gevolgen gaan zijn. En als ik je een tip mag meegeven, re(a)geer niet vanuit angst.

Meer duidelijkheid op Prinsjesdag
Je kan wellicht beter afwachten tot er meer bekend wordt gemaakt op Prinsjesdag. Wat gaat de overheid doen aan de box 3 belasting? De belastingbox waar veel particuliere beleggers nu hun vastgoed bezitten en weinig tot geen belasting betalen. Dit wordt ook wel eens de pretbox genoemd, maar de verwachting is wel dat deze term binnenkort zal verdwijnen.
De fiscus heeft de wens om je huurinkomsten en vermogen te gaan belasten op basis van werkelijk rendement. Dat het complexe materie is bleek wel eerder deze maand toen duidelijk werd dat de fiscus het niet gaat halen om in 2025 al een nieuw box-3 stelsel in te voeren. Dat is nu al opgeschoven naar op zijn vroegst 2026. Betalen beleggers straks de rekening?

Verhoging overdrachtsbelasting
Ook de overdrachtsbelasting is begin 2021 van 2 naar 8% verhoogd. En vanaf 2023 gaat dat verder omhoog naar 10,1%. Deze belasting is de laatste jaren vooral verhoogd om het beleggen in vastgoed minder aantrekkelijk te maken voor beleggers zodat starters op de koopmarkt een betere positie zouden krijgen en meer keuze. Vooralsnog heeft het in ieder geval niet voor een groter aanbod geleid en ook de prijsstijging van woningen is door de verhoogde belasting ook geen halt toegeroepen.
De toegenomen spanning rondom de oorlog, de energiecrisis en de explosief stijgende hypotheekrente krijgen dat overigens wel voor elkaar. Het aanbod is inmiddels aan het groeien en de prijsstijging vlakt af.

Aanpassing leegwaarderatio
Vanaf 2023 wordt ook de leegwaarderatio aangepast in box 3. Kort door de bocht betekende dit dat een woning in verhuurde staat, met huurders die huurbescherming genieten, voor een lager bedrag gewaardeerd werd in de aangifte. Hierdoor kon in veel gevallen gerekend worden met een stuk lagere WOZ-waarde waardoor het vermogen in box 3 veel lager uitviel. En minder vermogen betekende minder belasting betalen. Dit voordeel voor beleggers komt na de actualisatie dus ook grotendeels te vervallen. Ook hier geldt weer:  beleggers betalen de rekening.

Vermogensaanwasbelasting
De plannen van een vermogensaanwasbelasting zijn inmiddels ook al de revue gepasseerd. Dit zou behelzen dat de overheid jaarlijks belasting zou willen innen op waardestijging van je vermogen, waaronder dus vastgoed. Hier zitten volgens beleggers en investeerders toch wel de nodige haken en ogen aan. Het zou dan kunnen zijn, als de waardestijging hoog is zoals afgelopen jaren, dat je de belasting niet zou kunnen betalen uit de huurstroom. En het druist tegen allerlei wetten in als je je bezit zou moeten verkopen om de belasting te kunnen voldoen. Of deze plannen er uiteindelijk ook gaan komen, en in welke vorm blijft vooralsnog een vraag.

Aankopen in box 2 of box 3?
Wat moet je nu doen als je nu nog belegt in vastgoed? Koop je het aan in privé in je box 3 of is het toch verstandiger om nu voor een belegging in box 2, middels een vastgoed BV, te gaan. En wat zijn de voordelen en nadelen van beide opties? Waarom kies je het ene of is in jouw geval toch de andere optie beter?

Visie fiscalist Izaak Koppejan
Ervaren belegger en fiscalist Izaak Koppejan deelt graag met jullie zijn visie. Izaak heeft zelf al bijna 10 jaar een belastingadvies kantoor en belegt zelf ook in vastgoed. Hij heeft een duidelijke mening en weet als de beste wat je beste optie is om te investeren in het vastgoed. Ongetwijfeld zullen er volgende week tijdens Prinsjesdag nieuwe plannen gepresenteerd worden. De nieuwe plannen die met name de investeerders en vastgoedbeleggers raken zal hij eveneens de revue laten passeren.

Vastgoed Masterminddag
Wil jij ook goede rendementen maken met vastgoed? En weten hoe je fiscaal gezien het beste in vastgoed kan beleggen? Zorg dan dat je aanwezig bent op de Vastgoed Masterminddag die De Vastgoedbegeleider op zaterdag 1 oktober organiseert in Lieshout. Op deze dag zullen een aantal zeer ervaren gastsprekers ingaan op de huidige marktomstandigheden. Zij delen hun visie door te vertellen waar zij nog kansen zien om een gezonde vastgoedportefeuille op te bouwen.

Fiscalist en vastgoedbelegger Izaak Koppejan

Tijdens deze dag zal jij je netwerk uitbreiden en nieuwe beleggers leren kennen. Fiscalist en vastgoedbelegger Izaak Koppejan zal de plannen van Prinsjesdag bespreken. Moet je nu nog in box 3 beleggen of toch beter in box 2? En waarom maak je die keuze?

Voormalig beleggingsmakelaar en taxateur en tevens zelf vastgoedbelegger Robbie van den Oetelaar

 

 

 

 

En beleggingsexpert en voorheen taxateur en makelaar Robbie van den Oetelaar zal meer vertellen over zijn nieuw te introduceren vastgoedapp. Deze app zal later dit jaar het levenslicht zien. De app maakt het voor beleggers makkelijker om goede deals te vinden. En zo goede rendementen met vastgoed te maken.

Edwin Hansma
Mindsetexpert en tevens vastgoedbelegger Edwin Hansema

Verder zal mindsetexpert Edwin Hansema zijn ervaringen wederom delen. De afgelopen maanden heeft hij veel vastgoedbeleggers gesproken. Tijdens deze gesprek heeft hij onderzocht waarom de ene vastgoedbelegger wel een succesvolle portefeuille weet op te bouwen. En waarom de andere belegger maar niet veel verder lijkt te komen. Op deze dag zal hij ons leren hoe jij deze ingrediënten ook succesvol kunt implementeren.

Vastgoedspecialist, EPA-W & EPA-U adviseur, bouwkundige en zelf vastgoedbelegger

Michel Klaassen van PBOV zal je meer vertellen over de mogelijkheden die er nu juist wel zijn om een rendabele portefeuille op te bouwen. Als eigenaar van een bouwkundig adviesbureau, en zelf tevens vastgoedbelegger, zit hij middenin de materie en weet hij als geen ander waar de kansen van dit moment liggen! 

 

Wil jij graag leren en weten wat je nu moet doen om een gezonde portefeuille op te bouwen en goede rendementen te maken met vastgoed? Zorg dan dat je aanwezig bent op de Vastgoed Masterminddag van 1 oktober.
Tickets bestel je hier.

JA, ik ben erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *